top of page

ARTICOLE

Caută
  • Poza scriitoruluiRadu-Corin Stan

Oare tu îi înveţi pe ceilalţi cum să te trateze?

Actualizată în: 12 mar. 2023

Când eşti tu de vină? Şi când este "celălalt" de vină?




Deseori oamenii se plâng de relaţiile pe care le au cu cei apropiaţi. Ei se plâng fie că nu sunt respectaţi, fie că nu sunt înţeleşi. Şi aproape fără excepţie, „celălalt” este de vină pentru situaţia în care s-a ajuns!


Dacă ne permitem să fim sinceri cu noi înşine, vom vedea însă că adevărul este puţin... diferit.

În toate relaţiile, mai ales când vine vorba de cele care există de ceva vreme, părţile implicate se „educă” reciproc cu privire la modul în care doresc sau acceptă să fie tratate.

Fiecare îi arată celuilalt ce anume acceptă, ce refuză, precum şi ce încurajează să i se facă sau să i se spună. Indiferent dacă este conştient de acest lucru sau nu.


În acest mod, noi înşine îi învăţăm pe ceilalţi cum dorim să fim trataţi.


Mai mult, la acest aspect se mai adaugă şi felul în care noi înşine ne tratăm pe noi, în prezenţa altor persoane. Gândește-te la asta pentru o clipă. Modul cum tu te comporţi faţă de tine însuţi, prin ceea ce porţi, prin ceea ce spui, prin oamenii cu care te înconjori şi tot ce faci tu pentru tine, în prezenţa altora, le va spune lor cum anume doreşti tu să fii tratat (ă). Are asta sens pentru tine?


Mai departe, modul în care noi îi tratăm pe cei mai slabi sau mai puternici decât noi, arată foarte mult ceea ce preţuim şi care ne sunt valorile, lucru care constituie un alt mesaj cu privire la modul în care dorim să fim trataţi de către ceilalţi. Prin urmare, probabil că este util să fim atenţi la ceea ce transmit gesturile, cuvintele şi comportamentele noastre, nu-i aşa?


Şi cum stă atunci treaba cu conflictele din viaţa ta? Ei bine...

Indiferent ce conflict ai acum în viaţa ta, el nu poate rezista fără participarea ta

Te rog să reflectezi o clipă, la acest lucru: pentru ca tu să ai o relaţie defectuoasă cu cineva, un conflict sau o neînţelegere care durează deja de ceva vreme, o condiţie obligatorie este ca şi TU să „alimentezi” această situaţie. Fără participarea ta nu poţi avea un conflict cu cineva, căci, nu-i aşa, nimeni nu se poate certa singur.


Dacă doreşti să te eliberezi dintr-o situaţie dificilă, să stingi un conflict, atunci probabil că vei dori, ca prim pas, să nu mai alimentezi acel conflict, nu-i aşa?


Schimbă-ţi abordarea. Arată-i celuilalt cum doreşti să fii tratat(ă).


În plus, caută să înţelegi punctul celuilalt de vedere şi explică-l pe al tău.


Nu mai accepta să fii antrenat(ă) în şirul nesfârşit al reproşurilor şi caută în schimb să găseşti soluţii. Lasă trecutul să aparţină trecutului şi tu mută-te în prezent şi acţionează orientat(ă) fiind spre viitor.


Aminteşte-ţi că prin ceea ce le permiţi sau le refuzi, tu îi înveţi pe ceilalţi cum să te trateze.


Fii flexibil(ă) şi vei reuşi să realizezi orice îţi propui! Asta îţi pot garanta eu :) Cu drag, Radu-Corin


Dacă doreşti să descoperi mai multe lucruri despre controlul emoţiilor, atunci merită să afli mai multe lucruri despre Programarea Neuro-Lingvistică (NLP), aici


65 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Doreşti să ţinem legătura ?

Astfel vei afla din timp de toate ofertele şi evenimentele noastre !

bottom of page